mars 24, 2019

Årsbeste i Europa og pers av Håvard Haukenes

Lørdag formiddag gikk Håvard haukenes (f.90) inn til personlig rekord og årsbeste i Europa på 50 kilometer kappgang i Slovakia med den meget sterke tiden 3:42.50.


Hentet fra NFIFs hjemmeside (v/Anders Huun Monsen)

Håvard gikk inn til 3:42.50 og forbedret med det sin tidligere personlige rekord på 3:43.30. Bergenseren, som ble nummer fire i EM i fjor, vant den tradisjonsrike konkurransen i Dudince akkuratt som han gjorde for to år siden.

Tiden er årsbeste i Europa og femte best i verden i år. Bare fire kinesere har gått raskere. Videre forsterker Haukenes sin posisjon som tidenes nest beste nordmann på distansen. Den norske rekorden til Trond Nymark lyder på 3:41.16. Forholdene var ikke helt optimale, med en god del vind, og i tillegg gikk Haukenes mesteparten av løpet alene slik at det er muligheter for enda bedre tid med optimale forhold. Snittfarten til Haukenes er på over 13.5 km i timen i 50 kilometer. Det er bare å prøve for de som lurer på nivået.

– Det var en mental jobb, jeg hadde mye smerter mot slutten og jobbet psykisk for å stenge de ute, sa Haukenes like etter konkurransen.

Haukenes har gått sine beste løp der han har holdt igjen litt første halvdel, for så å øke farten underveis. Det var planen også denne gangen, og han la seg på kilometertider på rundt 4.35 i starten. Han lå i teten frem til drøye 8 kilometer. Da dro et par mann litt fra. Første 10 kilometer ble passert på 45:25 av Haukenes, tre sekunder bak lederen. Farten økte litt etter dette og Haukenes ble liggende med finnen Aleksi Ojala, mens en annen finne Veli-Matti Partanen var i tet. 20 kilometer ble passert på 1:29.58 og farten var nå under 4.30 per kilometer. Før halvveis hadde Haukenes kvittet seg med Ojala og nærmet seg Partanen. 25 kilometer ble passert på 1:52.05 med nordmannen i tet.

Haukenes holdt farten fint opp til 30 kilometer og passerte på 2:14.17, omtrent i rute til å ta persen. Haukenes ledet ti sekunder foran Partanen, mens Andres Chocho fra Ecuador nærmet seg og var 18 sekunder bak. Chocho var forbi Haukenes ved passering 35 kilometer, men ga seg etter dette, og Haukenes presset kilometertider godt under 4.30. Han passerte 40 kilometer på 2:58.17, mens de siste 5-6 kilometerne ble litt tunge og da var kilometertidene på 4.30. Haukenes økte til utøverne bak og vant tilslutt med over fire minutter til Partanen.

Klikk her for resultater: EA Race Walking Permit Meeting 50 km


STIKKORD


Andre innlegg som kan være av interesse