juni 22, 2022

NM GÅR I STJØRDAL TIL HELGEN

Kjell M. Ebbesvik

Kjell Ebbesvik’s betraktninger om Norna-Salhus sine muligheter i årets NM:

Store begivenheter går slag i slag. Først hadde vi Framolekene på Fana Stadion, som er Norges nest største friidrettsstevne. Der etter fulgte Trond Mohn Games, som igjen ble en suksess, og med to av Norna-Salhus sine beste utøvere i hovedrollene. NRK sine seertall er meget gode, og 100.000 flere så TMG enn f.eks. Diamond League fra Paris dagen etter. Salum Kashafali vant 100m for Parautøvere, men hans vinnertid var akkurat den samme som de vant 100m for funksjonsfriske på. 10,60 i motvind. Marcus Thomsen vant kule på det internasjonale resultatet 20,85. Noen dager senere vant han et internasjonalt stevne i Tsjekkia med 20,89.

For en knapp uke siden gikk Diamond League stevne Bislett Games. Også her var Salum Kashafali en av frontfigurene da han slo alle verdens beste parautøvere på 100m – på tvers av alle klasser. (Bl.a. to som kom med 10,29 og en med 10,34) Dermed er han kåret til verdens raskeste parautøver.

HOVED-NM:

Til helgen går Hoved-NM i Stjørdal. Norna-Salhus stiller en liten men god tropp. I de beste årene kunne vi ha 30-35 utøvere som deltagere. Denne gang har vi 11, selv om flere er kvalifisert. Det er de unge lovende som enten er skadet, eller holder seg borte, for å satse på Junior-NM og Ungdoms-NM senere i sesongen. Det som er denne gang, er at 9-10 av de 11 er medaljekandidater, og flere vil i svært jevne oppgjør konkurrere om gullet.

Her er Norna-Salhus sine deltagere:
• Marcus Thomsen (årsbeste 20,89) er i en klasse for seg, og tar gullet i kule.
• Sven Martin Skagestad kan støte 18 meter (17,60 innendørs i vinter), og er en soleklar sølvkandidat i kule. I hans spesialøvelse diskos (årsbeste 64,28), vil det etter all sannsynlighet bli en kamp med Ola Stunes Isene om gullet.
• Også i tresteg for kvinner blir det en hard kamp om gullet. Vår egen Rachel Ombeni har lengst i Norge i år med 13.00. Men Hedda Kvalvåg fra Tjalve som har vært den beste de senere år, står med 12,98. Senest under Verdensungdomspelen i Gøteborg for få dager siden hadde de to 12,98 og 12,97 med Rachel som vinner. Blir spennende.
• Mona Ekroll Jaidi sliter med en skade for tiden. Kan hun støte kule (årsbeste 15,09), kan hun vinne, for avstanden til neste er 80 cm på forhånd. Spyd der hun skal delta er en åpen øvelse. Der er hun nr.4 på Norgesstatistikken. Om hun kunne kastet diskos og slegge, ville hun vært medaljekandidat i alle fire kastøvelsene. Men det går ikke p.g.a. skaden.
• Viljar Gjerde har hevet nivået i tresteg, og topper årets Norgesstatistikk med 15,40. (15,45 i litt for mye medvind). Men lengdehopper Henrik Flåtnes fra Tønsberg hopper også langt i tresteg. Om gullet ryker, kan det fort bli sølv på Viljar i årets NM.
• Christine Bjelland Jensen kom til Norna-Salhus før 2021-sesongen, og løper 100m fortere enn noen gang med Øystein Enoksen som trener. Hun er nr.2 på Norgesstatistikken med 11,69, og ble nr.2 under Bislet Games på 100m forøvelse. (beste Norske). Hun vil være med å kjempe om medaljene. Det blir utrolig jevnt blant de beste, og alt kan skje.
• Salum Kashafali skal først og fremst løpe 100m Para, men stiller også i klassen for funksjonsfriske. Her er han medaljekandidat. Favoritt er Even Meinseth som har løpt 10,29 og 10,30 i år. Men Salum har slått folk med 10,29 tidligere i år, så alt kan skje.
• I slegge for menn blir det ikke lett for Jon Nerdal når OL-sølvvinner Eivind Henriksen kommer til start. Med årsbeste på 67,75 og en pers på over 70 meter, bør bronsen havne i lommen til Jon.
• Malin Støyva hoppet 1,80 innendørs i 2021. Etter det har skader gjort at det ikke har gått etter planen. Ingen hopper spesielt høyt, så gullet kan gå mellom 1,75 og 1,80, Da kan Malin være med i medaljekampen.
• Muhamed Jatta var en svært god juniorløper. Så kom skadene, men desto hyggeligere er det at han nå er tilbake i NM.

PARAØVELSENE:
• Salum er storfavoritt til å vinne 100m.
• Vegard Sverd har god mulighet for å ta sølvet med en pers og årsbeste på 10,96. Vegar bør også vinne lengde, om han med dårlig syn treffer planken noen lunde.

KONGEPOKALENE:
Når både Karsten Warholm og Jacob Ingebrigtsen ikke deltar, vil de gode stavhopperne og en god sleggekaster selvsagt være i fokus. Men om vår egen Marcus Thomsen skulle sette Norsk rekord i kule (21,22) må man hoppe høyt og kaste langt. Så spørs det om juryen har tungen bent i munnen når utdelingene skjer, eller om det blir endeløse diskusjoner i ettertid i år også.

POENG OG MEDALJESTATISTIKK:
Norna-Salhus har to ganger tidligere vært beste klubb i Hoved-NM. Det var på Fana i 2005, da vi var helt suveren i klubbkampen med 12 vinnere og mer enn 20 medaljer. Også i Byrkjelo i 2018 var vi best med 6-3-2, og toppet også poengstistikken som i 2005. Svært ofte har vi vært nr.2 etter Tjalve. I 2020 og 2021 hadde vi to av våre svakeste NM gjennom tidene. Det blir nok bedre i år.

DA ER DET BARE Å ØNSKE ARRANGØRER OG AKTIVE LYKKE TIL.


STIKKORD


Andre innlegg som kan være av interesse